Dichtverwanten

Onze Stichting is slechts een van de vele bewegingen en organisaties in Gouda en omgeving die iets met dichten heeft. Met veel van deze partijen hebben wij banden. Hieronder een – waarschijnlijk niet volledige – opsomming.

De Drukkerswerkplaats

De Drukkerswerkplaats is een ambachtelijke werkplaats in het hartje van Gouda, gevestigd in de Chocoladefabriek.

De Drukkerswerkplaats drukt met enig regelmaat werk van onze stadsdichters af. In 2019 hebben zij een bundel met werk van negen stadsdichters gedrukt.

Dichter bij Gouwestad

Dichter bij Gouwestad is een maandelijks radioprogramma van dichters door dichters. Het bevat interviews van poëten uit Gouda en verre omstreken. Zij dragen voor uit eigen werk en uit dat van anderen, van limmerick tot sonnet en van overdenking tot pamflet. Oud-stadsdichter Hanneke Leroux – tevens voorzitter van onze Stichting – is één van de programmamakers.

Het wordt uitgezonden op radio Gouwestad op de eerste zondag van de maand, tussen 12.00en 13.00 uur, en herhaald om 22.00 uur en vrijdag om 07.00 uur. De jongste aflevering is tevens als podcast te beluisteren.

Dichters op Donderdag

Poëzie met een biertje. Of vijf. Enkele donderdagen per jaar komen dichters en anderen samen, in het Museumhavencafe, ook wel bekend als het IJsselhuis, Schielands Hoge Zeedijk 1, 2802 RB Gouda. Blijf op de hoogte via Facebook: https://www.facebook.com/dichtersopdonderdag. Ook te volgen via Twitter: @dichtersopdonderdag.

Dichters op Donderdag is de favoriete hangout van meerdere stadsdichters en bestuursleden.

Dichters van Dienst

Op uitvaarten van Gouwenaars zonder naaste familie en vrienden spreekt een dichter van dienst een laatste dichterlijk en persoonlijk vaarwel uit.

De gedichten worden beurtelings geschreven door de Goudse dichters Pieter Stroop van RenenKlara SmeetsPeter Noordhoek, Jeffrey van Geenen, Chris Bellekom, Heleen Janssens, Ruud BroekhuizenHanneke Leroux en Rob Haster. 

Gouda poëziestad

Deze website geeft een overzicht van alles wat met Gouda en poëzie te maken heeft.
De gedichten van de Goudse Stadsdichter, de vele evenementen waar Goudse dichters voordragen en nog veel meer.

Volg Gouda Poëziestad ook op Twitter, Facebook en Instagram:
​Twitter: @goudapoeziestad
Facebook: Gouda Poëziestad
Instagram: @goudapoezie

De Goudse Dichtersschool

De Goudse Dichtersschool is een initiatief van de zittende stadsdichter, Peter Noordhoek. De school helpt dichters om hun talent te ontwikkelen en hun presentaties te versterken.

Twee bestuursleden en oud-stadsdichters, Hanneke Leroux en Jan Graafland, zijn als coaches betrokken bij deze school.

Groot Goudse Stadsdichtersgala

Noblesse oblige. Gouda, als een van de Nederlandse stadsdichterlijke pioniers, heeft een traditie opgebouwd om het stadsdichterschap op landelijk niveau te vieren en koesteren, door het houden van stadsdichtersgala’s. In 2020 en 2021 kon het gala vanwege Corona niet doorgaan, maar inmiddels staan alle seinen op groen voor een gala in 2022.

Onze oud-stadsdichter Pieter Stroop van Renen is een van de initiatiefnemers.

Junior stadsdichter

Naast een stadsdichter heeft Gouda sinds 2019 ook een junior stadsdichter, Femke Kerkhoven. Zij werd gekozen door een jury waarin onder meer onze oud-stadsdichter Pieter Stroop van Renen en oud-bestuurslid Jeffrey van Geenen zitting hadden.

Formeel is onze Stichting niet verbonden aan de junior stadsdichter, maar uiteraard dragen wij haar een warm hart toe en hopen haar veel tegen te komen.

Polderdichter Krimpenerwaard

Vanaf 2007 heeft de Krimpenerwaard haar eigen polderdichter. Die verkiezing wordt georganiseerd door de Vereniging Krimpener Kunstwaard. Elke twee jaar wordt er een nieuwe polderdichter gekozen. De polderdichter dicht over actuele gebeurtenissen in de polder. Hij of zij zet zich in om de Krimpenerwaard op een mooie, geestige en/of treffende manier te bezingen. De polderdichter laat bij allerlei gelegenheden van zich horen.

De huidige polderdichter is Teus Stouthart.