Dichtverwanten

Onze Stichting is slechts een van de vele bewegingen en organisaties in Gouda en omgeving die iets met dichten heeft. Met veel van deze partijen hebben wij banden. Hieronder een – waarschijnlijk niet volledige – opsomming.

De Drukkerswerkplaats

De Drukkerswerkplaats is een ambachtelijke werkplaats in het hartje van Gouda, gevestigd in de Chocoladefabriek.

De Drukkerswerkplaats drukt met enig regelmaat werk van onze stadsdichters af. In 2019 hebben zij een bundel met werk van negen stadsdichters gedrukt.

Dichter bij Gouwestad

Dichter bij Gouwestad is een maandelijks radioprogramma van dichters door dichters. Het bevat interviews van poëten uit Gouda en verre omstreken. Zij dragen voor uit eigen werk en uit dat van anderen, van limerick tot sonnet en van overdenking tot pamflet. Oud-stadsdichter Hanneke Leroux – tevens voorzitter van onze Stichting – is één van de programmamakers.

Het wordt uitgezonden op radio Gouwestad op de eerste zondag van de maand, tussen 12.00en 13.00 uur, en herhaald om 22.00 uur en vrijdag om 07.00 uur. De jongste aflevering is tevens als podcast te beluisteren.

Dichters op Donderdag

Poëzie met een biertje. Of vijf. Enkele donderdagen per jaar komen dichters en anderen samen, in het Museumhavencafe, ook wel bekend als het IJsselhuis, Schielands Hoge Zeedijk 1, 2802 RB Gouda. Blijf op de hoogte via Facebook: https://www.facebook.com/dichtersopdonderdag. Ook te volgen via Twitter: @dichtersopdonderdag.

Dichters op Donderdag is de favoriete hangout van meerdere stadsdichters en bestuursleden.

Dichters van Dienst

Op uitvaarten van Gouwenaars zonder naaste familie en vrienden spreekt een dichter van dienst een laatste dichterlijk en persoonlijk vaarwel uit.

De gedichten worden beurtelings geschreven door de Goudse dichters Pieter Stroop van RenenKlara SmeetsPeter NoordhoekJeffrey van Geenen, Chris Bellekom, Heleen Janssens, Ruud BroekhuizenHanneke Leroux en Rob Haster. 

Gouda poëziestad

Deze website geeft een overzicht van alles wat met Gouda en poëzie te maken heeft.
De gedichten van de Goudse Stadsdichter, de vele evenementen waar Goudse dichters voordragen en nog veel meer.

Volg Gouda Poëziestad ook op Twitter, Facebook en Instagram:
​Twitter: @goudapoeziestad
Facebook: Gouda Poëziestad
Instagram: @goudapoezie

De Goudse Dichtersschool

De Goudse Dichtersschool is een initiatief van oud-stadsdichter Peter Noordhoek. De school helpt dichters om hun talent te ontwikkelen en hun presentaties te versterken.

Drie van onze (ex-)bestuursleden zijn als coaches betrokken bij deze school: de oud-stadsdichters Hanneke Leroux en Jan Graafland, en onze secretaris Hans Wierenga.

De Goudse Dichtersschool heeft haar eerste vier jaargangen achter de rug en de vierde begint op 24 september. Op de site van de school kan je de data voor de vijfde jaargang vernemen en je alvast daarvoor aanmelden.

Groot Goudse Stadsdichtersgala

Noblesse oblige. Gouda, als een van de Nederlandse stadsdichterlijke pioniers, heeft een traditie opgebouwd om het stadsdichterschap op landelijk niveau te vieren en koesteren, door het houden van stadsdichtersgala’s. In 2020 en 2021 kon het gala vanwege Corona niet doorgaan, maar inmiddels is op 16 mei 2022 de Groot Goudse Stadsdichtersgala onder overweldigende belangstelling gehouden. Op 29 oktober werd de Stadsdichtersgala 2023 gehouden.

Onze oud-stadsdichter Pieter Stroop van Renen is een van de initiatiefnemers.

Junior stadsdichter

Naast een stadsdichter heeft Gouda sinds 2019 ook een junior stadsdichter, Femke Kerkhoven. Zij werd gekozen door een jury waarin onder meer onze oud-stadsdichter Pieter Stroop van Renen en oud-bestuurslid en huidige stadsdichter Jeffrey van Geenen zitting hadden.

Vanaf 2024 neemt onze Stichting op zich de verantwoordelijkheid voor het kiezen en ondersteunen van de junior stadsdichter. De verkiezing wordt apart van de volwassenen in één keer in de bibliotheek gehouden. Bestuursleden geven al lessen op scholen en werving wordt dan natuurlijk mooi meegenomen worden. Het startschot is voorlopig gepland in de poëzieweek, en de finale plannen we voorlopig op 16 maart. We gaan voorlopig uit van 4 finalisten. Voorselectie wordt op grond van ingeleverde gedichten gemaakt.

Polderdichter Krimpenerwaard

Vanaf 2007 heeft de Krimpenerwaard haar eigen polderdichter. Die verkiezing wordt georganiseerd door de Vereniging Krimpener Kunstwaard. Elke twee jaar wordt er een nieuwe polderdichter gekozen. De polderdichter dicht over actuele gebeurtenissen in de polder. Hij of zij zet zich in om de Krimpenerwaard op een mooie, geestige en/of treffende manier te bezingen. De polderdichter laat bij allerlei gelegenheden van zich horen.

De huidige polderdichter is Jorris Hoste (hier afgebeeld bij zijn verkiezing, samen met wethouder Kirsten Jaarsma).

Leo Vroman foundation

Leo Vroman (1915 – 2014) is zonder twijfel de meest vermaarde dichter die Gouda ooit heeft voortgebracht. Naast dichter was hij ook tekenaar en bioloog. De Vroman Foundation is een stichting die het werk van Leo Vroman en zijn vrouw Tineke levend wil houden. Met uiteenlopende activiteiten brengt de Foundation het rijke en veelzijdige oeuvre op steeds nieuwe manieren onder de aandacht. Er worden tentoonstellingen van zijn beeldend werk georganiseerd en activiteiten ondersteund van kunstenaars en wetenschappers die werken in de geest van Vroman: enthousiast, nieuwsgierig, onderzoekend en eigenzinnig.

Leo Vroman is voor onze stadsdichters een bron van inspiratie. Meerdere van hun gedichten gaan zelfs over hem, klik maar op ‘Leo Vroman’ in de tagcloud om ze te lezen.