Ruud Broekhuizen

Ik ben een schrijver en dichter die graag op het podium staat. Want een tekst is pas echt af als het wordt voorgedragen.

Ruud Broekhuizen was stadsdichter in de periode 2014 – 2016. Zijn stadsdichtersbundel “De tweede adem” kwam uit in april 2016.

Als theatermaker is Ruud Broekhuizen geen onbekende. Zoals bovenstaand citaat aangeeft doet hij niets liever dan op het podium staan. Ook is hij regelmatig is te horen op Radio 1 waar hij ofwel een gedicht voordraagt of op andere manieren aandacht besteedt aan poëzie.

In zijn gedichten is een duidelijke ‘Ruud Broekhuizen-hand’ herkenbaar. Maar minstens zo belangrijk is Ruuds voordracht. Hij zoekt op het podium contact met zijn publiek. Tijdens het voordragen sleurt hij je als het ware een gedicht in. Je móet wel blijven luisteren.

Ook kennen we Ruud als verhalenverteller. Zijn gedichten zijn vaak ook episch en bedoeld om naar te luisteren, zo lijkt het. In zijn voordracht is hij in zijn element. Hij neemt je mee in zijn verhaal, compleet met een altijd weer verrassende climax aan het eind. Dat is wat zijn gedichten met je kunnen doen.
De stadsgedichten van Ruud Broekhuizen zijn gebundeld uitgebracht in de bundel:
De tweede adem (2016)
In 2020 verscheen de bundel: ‘Een lege plek’. (ISBN: 9789493155022) Dit is tevens de titel van zijn theaterprogramma.