Gouda, de 9de oktober 2024
Chris Bellekom wordt de nieuwe stadsdichter van Gouda. Zijn benoeming werd kenbaar gemaakt door middel van een duo-interview in het nieuwe nummer van Het Kontakt met Chris en Hanneke Leroux, voorzitter van Stichting Stadsdichter Gouda. De benoeming gaat in op zaterdag 9 november. Chris wordt dan tijdens de Avond van de Verbinding als nieuwe stadsdichter geïnstalleerd door wethouder Thierry van Vugt.
Normaal gesproken worden de stadsdichters van Gouda via verkiezingen gekozen, maar dit jaar verliep het anders. De Stichting Stadsdichter Gouda besloot dat het tijd was om iemand aan te wijzen die ze al langer op het oog hadden. Hanneke Leroux, voorzitter van de stichting, legt uit: “We hadden al een tijdje in gedachten om Chris te benoemen. Hij past perfect in de rij van stadsdichters, zoals Inez Meter, de eerste stadsdichter die ook benoemd is”.
In het rijtje met Goudse stadsdichters wilde de stichting óók Chris terugzien, vertelt Hanneke. De keuze voor een benoeming zonder verkiezing hangt samen met een bijzondere gebeurtenis. In 2025 zou Inez Meter, de allereerste stadsdichter van Gouda, honderdjaar zijn geworden. “Omdat dit jubileum binnen de stadsdichtersperiode valt, wilden wij haar eren door opnieuw een stadsdichter te benoemen,” vertelt Hanneke. “Chris past daar perfect bij. Net als Inez heeft hij oog voor de samenleving, is maatschappelijk betrokken en weet hij mensen te verbinden met woorden.”
Als stadsdichter wil Chris oók de Gouwenaar bereiken die niet veel met poëzie heeft. Of eigenlijk ‘gewoon iedereen’. “Mijn stijl is eclectisch, Ik doe alles door elkaar, ik ben een veelvraat. Ik maak het mijzelf eigenlijk heel moeilijk. Ik wil overal zijn, en aan alles woorden geven. Dat is eigenlijk wat ik altijd al doe, maar dan ongevraagd”, lacht hij. Niks is te gek, te groot of te klein, voegt hij nog toe. “Ik ben bij grote evenementen, maar ook bij de buurtbarbecue en in het buurthuis. Ik wil de wijken in, naar mensen toe, niet alleen de binnenstad bedienen. Gouda is zoveel groter dan dat.”
Poëziekamers, een actie voor mensen die geen sinterklaasgedichten kunnen schrijven ‘zodat ze niet hoeven uit te wijken naar Chat GPT’: aan ideeën geen gebrek bij de aankomende stadsdichter. ”Ik wil de stad bereiken,” zegt Chris. “Poëzie is niet eng, het kan iets voor iedereen zijn.”
Lees het volledige interview in de digitale versie van Het Kontakt van 9 oktober.