Doe mee aan Zotte Zaterdag

De bedoeling

Zaterdag 26 oktober is het weer Zotte Zaterdag in de Goudse binnenstad. Voor de 12e keer gaan we terug naar de zestiende eeuw in Gouda, de tijd van Erasmus, waar reizigers, marktkooplui, ambachtslieden en muzikanten hun kampementen hebben opgeslagen rondom de Sint-Janskerk en de Markt. Duizenden bezoekers komen van heinde en verre om mee te doen aan hun activiteiten, hun optredens te zien, hun waren te kopen ende hun lekkernijen te eten en te drinken. Maar vooral … om Zot te wezen!

Zolang als Zotte Zaterdag bestaat zijn er dichters bij betrokken. Hun optredens zijn hoogtepunten van de dag, dankzij hun dichterlijke vrijheid om met alles de gek te steken, henzelf niet uitgesloten. Niet voor niets hanteren ze het adagium  ‘Zot zijn wij die gedichten schrijven’.

Wij hebben een naam hoog te houden!

Vorig jaar werden de dichters door de plaatselijke pers verheven tot boegbeeld van Zotte Zaterdag, via een levensgrote foto op de voorpagina van Kontakt. En werd het adagium overvloedig bewezen. Daarbij hebben de dichters tevens de waarheid bewezen van een gedachte waarop Tolstoi slechts durfde zinspelen: Nuchtere zielen zijn allemaal dezelfde, zotten zijn elk op hun eigen manier zot. In optredens in Arti Legi, en verder in kleine groepen waar het ons uitkwam werd door de dichters ingegaan op wezenlijke vragen, zoals “Hoe zot was Erasmus nou eigenlijk zelf?”, “Hoe zot zijn Gouwenaars?” en “Wie zijn zotter, mannen of de vrouwen die zij onderdrukken?”. Na zelf uit Arti Legi te zijn verdreven door wel vier Erasmussen, die overigens allen voldeden aan de negatieve kwalificaties die Eduard Ditmar namens de voogd van Erasmus openbaarde, hebben de dappere dichters geheel onbedoeld heksen verdreven van Achter de Waag, en kozen zij voor het volk in plaats van de elite door niet in de luxe van het voormalige weeshuis hun parels voor de zwijnen te gooien maar tussen en voor het gepeupel in het Willem Vroesentuin op te treden.

Dit jaar wordt het nog beter!

Dit jaar zien wij uit naar een nieuw hoogtepunt van dichterlijke zotheid. Meld je alvast aan en wordt deel van het feest! Je hebt vast wel een paar zotte gedichten in je oeuvre, en zo niet heb je nog ruim de tijd om ze te schrijven. Deelnemers aan de Goudse Dichtersschool kunnen een beroep op hun coach doen om ze op weg te helpen. Als je daar zin in hebt kan de organisatie van Zotte Zaterdag je voorzien van passende kleding en heb je een totale vrijbrief om de hele dag een zot te zijn, beginnend bij de Zotte Zaterdag Parade van de Garenspinnerij naar de Markt.

Het programma

Om 12:30 begint de officiële aftrap van Zotte Zaterdag. De Parade wordt vanuit het stadhuis welkom geheten door burgermeester Pieter Verhoeve, het kindercollege en stadsdichter Jeffrey van Geenen. Als dichtersgemeenschap staan wij Jeffrey bij in wat mogelijk zijn fijnste optreden als stadsdichter wordt. Als beloning wordt ons het Zotte Zaterdaglied aangeleerd.

Om 13:00 treden wij met z’n allen een halfuur lang op in de Agnietenkapel. Daarna treden wij in kleine groepen op, waar en wanneer wij er zin in hebben. Wij hanteren de principes van Guerillapoëzie, wat neer komt op het veroorzaken van een lichte opstopping, om vervolgens de mensen die daardoor tot stilstand zijn gebracht te trakteren op gedichten. Wij maken daarbij gebruik van headsets gekoppeld aan stemversterkers, opdat wij niet hoeven schreeuwen.

Hoe kan je meedoen?

Wij hebben behoefte aan dichters voor in de Agnietenkapel en voor de Guerillapoëzie buiten. Daarnaast kunnen wij mensen gebruiken die bij de Guerillapoëzie bijstanders veranderen in publiek, en/of helpen met het geluid.

Meld je aan via onderstaand formulier, uiterlijk per vrijdag 18 oktober (of maandag 14 oktober, als je middeleeuwse kleding wil).

Wij stellen het op prijs je gedichten een week vooraf te ontvangen, dat maakt het makkelijker om de optredens zo te ordenen dat de vaart erin blijft en dat zotte wijsheid en wijze zotheid elkaar afwisselen. Jouw gedichten worden na Zotte Zaterdag gepubliceerd op de site van de Goudse Dichtersschool, uiteraard alleen voor zover jij dat wilt.

Hoe oud ben je (nu)
Wij gaan je niet vastpinnen op je antwoord. Beschouw dit als een openingszet.
Hoe eerder je meldt, hoe beter dit valt te regelen.
Ambulant optreden bij voorkeur in middeleeuwse kleding en met extra nadruk op zotheid.