Ben jij de junior Stadsdichter?

In maart 2024 kiest Gouda voor het komende jaar de nieuwe junior Stadsdichter.

In samenwerking met de Gemeente, de Bibliotheek van Gouda en de Stichting Stadsdichter Gouda kiest een deskundige jury op zaterdag 16 maart een nieuwe junior-Stadsdichter.

Als junior Stadsdichter mag je gevraagd en ongevraagd gedichten maken met daarin jouw reflectie op onze stad of op wat jou bezighoudt. Die gedichten worden geplaatst op de site van de Stichting Stadsdichter Gouda en als jij dat wilt ook in Het Kontakt en eventueel ook op de  Socials.

Wat doet een (junior) Stadsdichter?

Voor één heel jaar ben jij de junior Stadsdichter van onze gemeente en treed je op bij diverse evenementen. Soms ga je mee met de ‘grote’ Stadsdichter maar soms ga je gewoon zelf. De gemeente kan je bijvoorbeeld vragen om aanwezig te zijn bij Kaarsjesavond waar jij als junior Stadsdichter natuurlijk een actueel gedicht laat horen. Of bij een bijeenkomst in de bieb tijdens de Kinderboekenweek .

Junior Stadsdichter van Gouda- hoe word je dat?

Ben je tussen de 12 en 17 jaar, dan kan je je meteen aanmelden als kandidaat, via de knop onderaan deze pagina.

Daarna heb je tot 1 maart de tijd om drie gedichten, spoken words of raps in te sturen, als filmpje of Word document. Je teksten kunnen kort of lang zijn: het maakt niet uit. Het is mooi als je je werk een Gouds tintje geeft, maar dat hoeft niet per se. Het is tenslotte jouw eigen product.

Daarnaast laat je ons ook weten waarom je het leuk vindt om junior Stadsdichter van Gouda te worden en waarom je die functie belangrijk vindt voor onze stad. Natuurlijk geef je ook aan waarom jij daar de beste persoon voor bent.

Hoe gaat het dan verder?

Vervolgens bekijkt een onafhankelijke jury alle inzendingen en nomineren ze vier dichters die door gaan naar de finale. Als je tot de finalisten behoort, krijg je daar persoonlijk bericht van en dan hoor je een onderwerp dat je zal gebruiken voor het gloednieuwe gedicht dat je voor de finale maakt. Op zaterdag 9 maart krijg je training van de huidige Goudse Stadsdichter en nog enkele (oud-Stads)-dichters, zodat je op de finale kan schitteren.

Die finale is dus zaterdagmiddag 16 maart vanaf 3 uur in de Chocoladefabriek in Gouda. Het wordt een spetterend feest, met live muziek, optredens van de huidige (junior) Stadsdichter en een spannende strijd tussen de finalisten. Je mag daar je gedichten voordragen plus het extra gedicht. Zet die datum vast in je agenda! Aan eind van de middag wordt de winnaar bekend gemaakt en wie weet mag jij jezelf junior Stadsdichter van Gouda noemen.

Zin in? Klik op de knop en vul het inschrijfformulier in. Je krijgt altijd een bevestiging daarvan, met alles wat je moet weten om mee te doen. Vervolgens ga je aan de slag met je gedichten, spoken words of raps.

‘Wij kijken uit naar wat jij te zeggen hebt.’

Stichting Stadsdichter Gouda