Femke Kerkhoven blikt terug

Femke Kerkhoven in Stratford on Avon
Femke van Kerkhoven

16 maart was het zo ver, er kwam een einde aan het junior Stadsdichtersschap van Femke Kerkhoven. Op het verkiezingsevenement in de Chocoladefabriek mocht ze voor de laatste keer in functie een gedicht voordragen, kreeg ze een dichtersspeld en speelde ze als jurylid een rol in de benoeming, maar nu is het voorbij. Hoe kijkt ze terug op haar periode als de eerste junior Stadsdichter van Gouda?

1. Hoe was het om junior stadsdichter van Gouda te zijn? 

Het was onwijs leuk om junior Stadsdichter van Gouda te zijn! Ik heb enorm genoten van alle dingen die ik mocht doen. Het heeft me gebracht op verschillende plekken en bij evenementen die ik eerder niet kende, dat was heel gaaf. 

2. Wat is je bijgebleven?

Als ik terugdenk aan mijn periode als junior Stadsdichter van Gouda, is Kaarsjesavond voor mij echt wel het hoogtepunt geweest. Kaarsjesavond vond ik altijd al één van de leukste evenementen in Gouda, en om daar een bijdrage aan te mogen leveren was geweldig. 

3. Waar was je leukste optreden? 

Het leukste optreden was bij een uitvoering van Gouda’s harmonie ‘De Pionier’. Het thema was 75 jaar vrij, en daar mocht ik een gedicht over schrijven. Terwijl het orkest een lied speelde, las ik mijn gedicht voor. Het was een hele andere manier dan ik gewend was, maar wel enorm leuk en origineel om muziek en gedicht te combineren. 

De Stichting Stadsdichter Gouda wenst Femke veel dichterlijk succes in de komende jaren.

Hieronder een van de gedichten die Femke tijdens haar verkiezing voordroeg

Voor jou

Woorden komen te kort
Zinnen waaien weg
Om ons heen vormt zich een fort
Van verdriet, pijn en pech

Elke dag komt er een steentje bij
Bij elke traan die valt
Komt de muur dichter bij jou en mij
Alsof alles tegenvalt

Niemand die het zien kan
Die onbeschrijfelijke pijn
Niemand komt er met een plan
Wat vreselijk om alleen te zijn

Maar al komen we hier nooit meer uit
Dan moet je 1 ding weten
Jouw liefde, karakter en je lach
Die zal ik nooit meer vergeten

Femke Kerkhoven

Junior Stadsdichter van Gouda 2019-2024