Inez Meter

in een plaats geboren worden
en daar blijven
tot oudwordens toe
is reizen in de tijd
in verwondering

uit: Stadsdichtersbundel: Gespannen snaren

Inez Meter is geboren in oktober 1925 in het huis op de Hoge Gouwe 47 nabij de Gouwekerk, de voormalige rooms-katholieke Sint-Jozefkerk. Ze woont en werkt in Gouda. In 1975 ontving zij de aanmoedigingsprijs voor literatuur van de gemeente. Sindsdien durft zij naar buiten te treden met haar werk, onder de titel SCHRIJFSEL EN DRUKSELS. Van haar hand verschenen meerdere bibliofiele uitgaven met anderen.

Eerste stadsdichter van Gouda
In 2003 werd Inez Meter als eerste stadsdichter benoemd door de toenmalig wethouder van cultuur Jaap Warners en daarmee was Gouda de zesde stad in Nederland met een eigen stadsdichter. Een jaar lang schreef Inez vele gedichten voor de stad. Die werden uiteindelijk gebundeld in de uitgave Gespannen snaren.

Poëziecassette
Bij haar afscheid in 2004 ontving Inez een cassette met poëzie van Goudse dichters die haar danken voor haar stadsdichterschap. De cassette, gemaakt door boekbinder Wilma van Ipenburg, bevat originele handgeschreven teksten en gedichten + een glasplaat waarin de namen van alle dichters van de Dichtersgroep Gheraert Leeu zijn gegraveerd.

Ze neemt ondanks haar  hoge leeftijd jaarlijks  deel aan het plaatsen van de Stolpersteine in Gouda.  Ze toont haar betrokkenheid bij dit project door  het uitspreken van haar gedicht Godlof.

Ook onderhield ze contacten met Leo Vroman vanuit de culturele raad waar ze acht jaar lid van was. Vanuit die positie heeft ze Leo Vroman een week  over laten komen in 1990 voor een symposium dat werd gehouden in het toenmalige Bleulandziekenhuis. Inez is ook ereburger van Gouda.

Ze ontving in 2015 het ereburgerschap uit handen van de toen zittende burgemeester van Gouda, Milo Schoenmaker.

Tegenwoordig wordt elke twee jaar een nieuwe stadsdichter in Gouda gekozen.

Overlijden

Inez is op 10 October 2022 overleden, 96 jaar oud.

Bibliografie

Vensters op de Horizon, najaar 2001

Gouda een Ode, 2004 met de hand gedrukt door Peter Hendriks

Gespannen Snaren, stadsgedichten, september 2006. Uitgave van de Gemeente Gouda

Leef Tijd,  2018 Drukkerswerkplaats Gouda, een bibliofiele uitgave bij Sub Signo Leonis

Negen stadsdichters gebundeld
Ter gelegenheid van de verkiezing van de tiende stadsdichter presenteerde de Drukkerswerkplaats in februari 2020  Gouda Negen stadsdichters van Gouda gebundeld.
Een bibliofiele uitgave, bij uitgeverij Sub Signo Leonis.