Jury eindverkiezing

foto van Klara Smeets

Klara Smeets (www.klarasmeets.com) was stadsdichter van Gouda van 2011 tot 2014. Ze schrijft van jongs af verhalen, liedjes, toneelstukken, columns en poëzie. Naast schrijver is ze maatschappijhistoricus en NT2-docent, ze geniet ervan als haar passie voor geschiedenis en taal samenkomen. In haar functie als stadsdichter beleefde ze dat elke dag. Als schrijver heeft ze op prachtige podia mogen staan, zoals op die van de Goudse Schouwburg, De Melkweg in Amsterdam en een wijktheater in Parijs.

Bij poëzie wordt ze het meest geraakt door gedichten waar een metafoor en een bedoeling volledig samenvallen. Poëzie kan een anker zijn naar iemands nu. Je verbinden met het leven, met gevoelens, beelden, boodschappen die gedeeld worden.

Poëzie staat voor Klara nog altijd voor verbinding. “What life is this, if full of care, we have no time to stand and stare?”. Dit citaat van William Henry Davis geeft het belang van poëzie glashelder weer. Klara ziet ernaar uit een nieuwe stadsdichter te verwelkomen die al schrijvend zal groeien, verbinden en houden van de stad.

Annemiek Engelen-Nab is als docent presentatie verbonden aan de Goudse Dichtersschool. Ze heeft altijd bij theatergezelschappen gespeeld, vanuit Amsterdam vertrok ze dagelijks met een enorme bus naar de mooiste plekken in Nederland en België om voorstellingen op scholen en in  theaters te spelen. Nu woont ze in Gouda en geeft ze met heel veel plezier al jaren toneellessen aan kinderen en volwassenen. Ze houdt ervan om met tekst te werken: “je kunt een tekst op zoveel verschillende manieren  interpreteren en voordragen, dat blijft (net als een muziekstuk) spannend!” Annemiek wil kandidaten onder meer toetsen op de wijze waarop ze met hun voordracht hun woorden tot leven brengen.

Thierry van Vugt is wethouder van de Gemeente Gouda. Hij is onder meer verantwoordelijk voor cultuur en erfgoed, onderwijs, stadsmarketing, recreatie en toerisme. Hij koestert de levendigheid van de Goudse dichterswereld en streeft ernaar dat poëzie nog meer bijdraagt aan de leefbaarheid en de inspiratie van de stad.