Lichtfeest werd Dichtfeest

Voor de liefhebbers van poëzie was de 68ste editie van Gouda bij Kaarslicht een waar Dichtfeest. Langs een route door de Goudse straten waren raamgedichten van basisschoolleerlingen te lezen. Op strategische plekken werden grote banners met gedichten van middelbare scholieren geplaatst Op de kop van de Wijdstraat stond een banner met alle Gouda Bij Kaarslicht gedichten die door -oud- stadsdichters ter ere van dit lichtfeest zijn gemaakt. In het drukbezochte Casa della Poësia aan de Korte Noodgodstraat was er zowel ’s middags als ’s avonds een vol programma met een indrukwekkende line-up en dito gedichten. En stadsdichter Jeffrey van Geenen heeft met een raak en actueel kerstgedicht tijdens de plechtigheid bij de boom een publiek van meer dan tienduizend bezoekers weten te boeien

Deze prominente rol voor poëzie is allereerst te danken aan de organisatie van Gouda bij Kaarslicht 2023. Zij durfde het aan om samen met de Stichting Stadsdichters Gouda af te spreken dat de aandacht voor poëzie niet tot die ene voordracht van de stadsdichter beperkt werd, maar dat er ook een mogelijkheid geboden wordt om Gouda Bij Kaarslicht- gedichten uit voorgaande jaren te tonen, als aanvulling op een bijzonder project voor leerlingen van groepen 7 en 8 van de Goudse basisscholen. De Stichting heeft vervolgens in samenwerking met het Goudse onderwijs en met mobilisering van de Goudse dichtersgemeenschap projecten in basis- en middelbare scholen gerund, wat tot enthousiasme bij de jongeren en tot veel mooie gedichten heeft geleid. De organisatie van Gouda bij Kaarslicht zorgde vervolgens voor de banners en de route langs de raamgedichten.

Vermeldenswaardig is verder de bijdrage van dichters uit de Goudse Dichtersschool. Veel van de opkomende talenten in de Casa Della Poësia waren studenten of oud-studenten van deze school.

De gedichten van voorgaande jaren zijn te vinden op Gouda bij Kaarslicht – Stadsdichters Gouda.