Jorris Hoste nieuwe polderdichter

HAASTRECHT/KRIMPEN AAN DEN IJSSEL • De nieuwe Polderdichter van de Krimpenerwaard komt uit Krimpen aan den IJssel. Jorris Hoste neemt hiermee het stokje over van Teus Stouthart. 

De verkiezingsavond, een initiatief van de  Vereniging Krimpener Kunstwaard, vond donderdagavond 29 Oktober plaats in het Grand Café van Theater Concordia.

Unaniem
De deelnemende dichters, Isabel Madelief, Alje Bosma, Joop van Dommelen, Jorris Hoste en Daniel Kelder, droegen ieder drie gedichten voor.

De jury bestond uit Hanneke Leroux (oud-stadsdichter Gouda), Cindy Snoeck (Polderdichter Krimpenerwaard 2012-2013) en Isabella Dijkgraaf (beleidsmedewerker gemeente Krimpenerwaard). Zij letten erop dat de nieuwe polderdichter op een ‘eigen dichterlijke manier’ beschreef wat hem raakte in het landschap, het dagelijks leven of in de plaatselijke politiek. 

Unaniem viel de keuze op Krimpenaar Jorris Hoste. Hij is de komende twee jaar de nieuwe Polderdichter van de Krimpenerwaard.

Weinig woorden
De jury vond het knap dat hij ‘met weinig woorden veel kan zeggen’ en het geluid van de polder goed vertolkte. Ook de actualiteit, zoals het knotten van de wilgen als boerenprotest, bracht hij naar voren, zonder zijn oordeel hierover te geven.

Enkele keren per jaar zal Polderdichter Hoste een nieuw gedicht schrijven en voordragen bij een publieke bijeenkomst. De gedichten worden ook gepubliceerd op de Facebookpagina Polderdichter Krimpenerwaard

Wethouder Kirsten Jaarsma van de gemeente Krimpen aan den IJssel overhandigde Jorris Hoste de nieuwe ‘trofee’.

(tekst en foto’s: Janet de Graas)