Data stadsdichtersverkiezing bekend gemaakt

De Stadsdichtersverkiezing 2022 is ook dit jaar weer in twee etappes.

Op vrijdagavond 4 november 2022 wordt in de TheaterBakkerHeij de voorverkiezing gehouden. Uit de hele groep dichters worden drie finalisten geselecteerd. Twee weken later, op zaterdagmiddag 19 november, vindt in de Chocoladefabriek de verkiezing plaats. Een vakkundige en onafhankelijke jury selecteert de nieuwe stadsdichter op basis van zowel dichterlijke als voordracht-kwaliteiten. De huidige stadsdichter zal zijn functie ter plekke overdragen aan zijn opvolger.

Kandidaten dienen bereid te zijn bij te dragen aan het Goudse stadsleven en de cultuur door minstens maandelijks een stadsgedicht te schrijven  en deze gedichten bij gelegenheid voor te dragen. Verder stelt het reglement als voorwaarde om mee te dingen naar deze felbegeerde eretitel dat de kandidaat ook echt in Gouda woont.

De stichting Stadsdichters Gouda is druk bezig de programma’s van de voorverkiezing en de verkiezing in te vullen en de jury te selecteren.

Kandidaten kunnen zich pas na de zomer inschrijven. Maar dit is geen reden om voorlopig niets te doen. Hoe meer gedichten een dichter heeft om uit te selecteren, en hoe meer ervaring de dichter met het voordragen van eigen werk heeft, hoe meer kans hij of zij maakt om zich volgend jaar stadsdichter te mogen noemen.

2018: Pieter Stroop van Renen wordt uitgeroepen tot de nieuwe stadsdichter
2020 Peter Noordhoek wordt de nieuwe stadsdichter