Pim Torn verrast in De Gedichtenwedstrijd

Goudse dichter Pim Torn heeft de tweede prijs gewonnen in De Gedichtenwedstrijd 2023, de prijs voor het beste Nederlandstalige gedicht van het jaar. Deze wedstrijd wordt jaarlijks georganiseerd door de Poëzieclub, en staat open voor professionele dichters en amateurs.

Voor deze veertiende editie van De Gedichtenwedstrijd werden maar liefst 5783 gedichten ingezonden, geschreven door 1477 dichters. Na de selectie door de voorjury werd de top 100 aan de hoofdjury voorgelegd. De hoofdjury bestond dit jaar uit jurist en dichter Babeth Fonchie Fotchind, redacteur en talentontwikkelaar Stefanie Liebreks en Vlaamse slam poet Seckou Ouologuem. De gedichten werden geanonimiseerd beoordeeld om het proces zo eerlijk mogelijk te laten verlopen.

Drie dichters zijn in de prijzen gevallen: de derde prijs is voor Cumulus van Leen Raats, de tweede prijs voor Ik ben speciaal voor jou lesbisch geworden van Pim Torn en met het gedicht Iets dat leeft wint Hester van Beers (1995) de hoofdprijs van € 5.000, een in de dichtwereld uitzonderlijk hoge geldprijs voor één gedicht. Alle drie de prijswinnaars stuurden al in eerdere jaren gedichten in voor de wedstrijd.

Pim vertegenwoordigde Gouda in het Stadsdichtersgala 2022, na het Gouwe Ticket te hebben gewonnen. Een interview met hem over zijn deelname aan dit gala staat elders op deze site. Pim is cursist bij de Goudse Dichtersschool en een graag geziene en gehoorde gast bij Dichter bij Gouwestad.

Hieronder zijn gedicht:

Ik ben speciaal voor jou lesbisch geworden

maar dat ik altijd moet huilen
als ik je bef is flauwekul en als ik huil
dan is het uit ontroering.

Er was een nacht dat we elkaar zo stevig vasthielden
dat ik in de ochtend niet meer wist met welk lichaam
ik verder moest gaan de grote plant van motluizen ontdoen 
zoeken naar een goedkope maar degelijke klamboe
de koeien melken
want dat zou ik die dag graag hebben gedaan
als we koeien hadden gehad.

Je moet je voorstellen dat je vulva
een van die koeien is of eigenlijk het kalf
dat eruit getrokken wordt en tussen de
vlinderstruiken en judaspenningen en 
leeuwenbekken en blauwe knopen in onze tuin
wordt schoongelikt.

Ik weet zeker dat je dan ook zou huilen.