Gouda bij Kaarslicht 2023

15 december is het weer zo ver, de Markt stroomt vol met bezoekers van heinde en verre voor Gouda bij Kaarslicht. Dit jaar wordt de 68ste editie daarvan, wat Gouda bij Kaarslicht zonder twijfel het oudste evenement van Gouda maakt. Een evenement met een rijke traditie en een groot impact.

Het is een traditie die steeds wordt uitgebreid en vernieuwd, onder meer door ruimte te geven aan stadsdichters. Het mogen presenteren van een eigen gedicht tijdens Gouda bij Kaarslicht is voor vele stadsdichters een hoogtepunt van hun stadsdichterschap geweest. Het is tevens de plek waar de stadsdichter zijn visitekaartje aan de Goudse gemeenschap afgeeft. Niet voor niets hebben stadsdichters en de Stichting Stadsdichter Gouda dit voorrecht bevochten en tot een deel van de Gouda bij Kaarslicht traditie gemaakt.

Voor de aanstaande Gouda bij Kaarslicht is met de organisatie daarvan afgesproken dat de aandacht voor poëzie niet tot die ene voordracht beperkt wordt, maar dat er ook een mogelijkheid geboden wordt om kaarsjesavondgedichten uit voorgaande jaren te tonen, als aanvulling op een bijzonder project voor leerlingen van groepen 7 en 8 van de Goudse basisscholen. Leerlingen worden benaderd door de Stichting Stadsdichters Gouda om gedichten te schrijven. Deze worden vervolgens tentoongesteld als “raamgedichten” in de Goudse binnenstad. Langs een wandelroute kunnen leerlingen hun eigen gedicht ontdekken. Deelnemers krijgen een workshop, waarin zij worden ingewijd in de wereld van poëzie, rap en spoken-word. Dit is een samenwerking tussen de Brede School Gouda, Goudse dichters en de stichting Gouda bij Kaarslicht.

Om u alvast in de sfeer te krijgen worden de gedichten van de stadsdichters hieronder getoond. Klik op een beeld om het bijbehorende gedicht te lezen.