Kaarslicht workshops werken wonderen

In aanloop naar Gouda bij Kaarslicht 2023 organiseerde onze Stichting dichtersworkshops op een aantal Goudse basisscholen en middelbare scholen. (Oud-)stadsdichters wijden de leerlingen in de wereld van poëzie, rap en spoken-word.

De dichters enthousiasmeerden leerlingen om speciaal voor Gouda bij Kaarslicht een gedicht te schrijven. Deze gedichten worden in december in de Goudse binnenstad als ‘raamgedichten’ en op banners tentoongesteld. Langs een wandelroute kunnen leerlingen hun eigen gedicht terugvinden.

Yente (Goudse Scholengemeenschap Leo Vroman) over de workshop: ‘Ik heb geleerd hoe je moet rijmen, dichten en zo veel meer. Al die filmpjes, ik weet nieuwe dingen.’

Kaars

ik zie veel
maar ziet veel mij
ik brand en brand
dan gaat er een dag voorbij
ik word klein maar fijn

maar toch blijft het leven
kort voor mij

Oumnia, brugklas GSG

Hanneke Leroux, voorzitter van onze Stichting, hoopt dat de kennismaking met poëzie een opmaat zal zijn voor de Junior Stadsdichterverkiezing in Maart 2024. ‘We vonden het leuk om dit creatieve proces te begeleiden. De leerlingen gingen enthousiast met de handvatten over dichtkunst aan de slag en ze waren verbaasd toen ze ontdekten dat wat zij schreven daadwerkelijk poëzie is.’

De middelbare scholieren dichtten vooral over maatschappelijke problemen, het schoolsysteem, afscheid nemen maar ook over de liefde en sport.

Het Casa della Poesia wordt op 15 december speciaal geopend voor Dichters bij Kaarslicht uit Gouda en de omgeving.